سیستم نگهداری و تعمیرات بهبود

02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 141
7/2/2023
hc8meifmdc|2011A6132836|PM_Website|tblnews|Text_News|0xfdff944d04000000340b000001000100

مطالعه تغییرات تنفس و تولید اتیلن پس از برداشت در شاخه گل بریده شده رز رقم

« فرست رد »Rosa hybrida L.

 

مهشید فخرایی لاهیجی و ارد شیر رحیمی میدانی

مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین

چکیده:

کاهش طول عمر پس از برداشت گل شاخه بریده شده درارقام مختلف  همواره باعث خسارت و کاهش ارزش اقتصادی آنها میگردد .تغییرات فیزیولوژیکی پس از برداشت مثل تنفس و افزایش تولید اتیلن از جمله مواردی است که باعث کاهش کیفیت و طول عمر  گل های شاخه  بریده شده   میشود . رقم « فرست رد » در میان ارقام رز با توجه به کیفیت و بازار پسندی آن از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است . تغییرات فیزیولوژیکی همچون افزایش تنفس و تولید اتیلن باعث تسریع در  باز شدن گل وپس از آن  پژمردگی زود هنگام  این رقم گل شاخه بریده می شود . حضور ساگارز در محلول نگهدارنده در دمای 22 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 57 درصد موجب افزایش تنفس و کاهش در تولید اتیلن میشود . در یک تحقیق گل شاخه بریده شده رز رقم « فرست رد » پس از برداشت در محلولهای نگهدارنده با غلظتهای مختلف قند و 8 – HQC نسبت تنفس و تولید اتیلن بوسیله دستگاه گاز کروماتوگراف اندازه گیری شد و مشخص گردید حضور 8 – HQC و قند در محلول نگهدارنده باعث کاهش تنفس و تولید اتیلن گردیده و نهایتا باعث افزایش طول عمر گل شاخه بریده دراین رقم شده است .

کلمات کلیدی: اتیلن ،تنفس ،گل رز، ساکارز،

 

مقدمه:

گل رز یکی از زیبا ترین گلهای تجارتی است که به عنوان  ملکه گلها در دنیا شناخته شده است.  گل رز  تقریبا در همه مناطق کشت و پرورش داده میشود و  بخا طر ظاهر  جذاب و زیبایش از بازار خوبی در دنیا بر خوردار است . تولید این گل در دنیا  با توجه به مصرف آن  رو به افزایش است.

مقدار زیادی از گل شاخه بریده شده رز پس ازبرداشت به دلایل مختلف از جمله عدم رعایت بهینه سازی پس از برداشت دارای عمر انبار داری کوتاه ونهایتا قبل از رسیدن به دست مصرف کننده از بین میرود . اطلاعات کافی از نحوه پلاسیده شدن ویا از بین رفتن بازار پسندی  این گل موجود نیست اما کنترل عوامل محیطی مثل  درجه حرارت ،رطوبت و غلظت بعضی از گازهاویا مواد شیمیایی اثر مستقیمی در طولانی کردن مدت زمان انبارداری گل رز پس از برداشت دارد (Kaltaler and Steponkus 1976) .

گل شاخه بریده شده رز پس از جداشدن از گیاه مادری هیچگونه مواد غذایی رادریافت نمی کند از اینرو کاملا به مواد غذایی مخصوصا قند ذخیره شده وابسته است ودر مدت زمان کوتاهی این مواد را مصرف می نماید . از اینرو جایگزین کردن مواد مورد نیاز مخصوصا قند باغلظت مشخصی درمحلول  نگهدارنده باعث حفظ انرژی لازم برای گل شاخه بریده شده می شود. قند در محلول نگهدارنده با جایگزین شدن کر بو هیدراتهای مصرف شده وافزایش تنفس  کمک زیادی به  طولانی شدن عمر گل شاخه بریده شده می نماید . همچنین باعث ادامه فعالیتهای متابولیکی بعد از بر داشت و جلو گیری از پیشرفت سریع پژمردگی در گل رز رقم فرست رد

می گردد. افزودن قارچ کش نیز درمحلول  نگهدارنده با کنترل فعالیت قارچها طول عمر گل شاخه بریده را افزایش میدهد.مطا لعه تغییرات تنفسی و میزان تولید اتیلن در شاخه گل بریده شده گل رز رقم فرست رد نشان میدهد که ساکارز در محلول  نگهدارنده باعث افزایش تنفس و همچنین کاهش تولید اتیلن گردیده است .

 

 

   مواد وروشها:

 

به منظور مطالعه تغیرات تنفسی و میزان اتیلن گل شاخه بریده رز رقم فرست رد پس از برداشت این تحقیق صورت گرفت .

   گل شاخه بریده شده رز پس از برداشت در شرایط یکسان به آزمایشگاه منتقل شدند . ساقه گل بریده شده به اندازه دو سانتی متر در درون  آب  بریده شد وفورا در محلول نگهدارنده حاوی  ساکارز با غلظتهای  5%و4%،3%،2،%،1%  قرار داده وآب مقطر نیز به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. دمای آزمایشگاه بطور متوسط  22درجه سانتیگراد تنظیم شده بود.

 جهت اندازه گیری تغییرات تنفسی گل شاخه بریده شده رز رقم فرست رد  پس از وزن کردن در سیلندر استوانه ای  به قطر mm 30 و طولmm 75 که  به همین منظور طراحی شده بود قرارداده و دو طرف آن بسته ودر وسط طرف بالای آن سوراخی تبعیه گردید که باپلاستیک فشرده مسدودمیشد. گاز متصاعد شده بکمک  سرنگ جمع آوری می گردید. گاز حاصل در درون سیلندر درهر دو ساعت   پس از  بیست و چهار ساعت بوسیله سرنگ جمع آوری و بوسیله دستگاه گاز کروماتوگراف مدل 5500 مجهز به دیداکتور وکلوم100/80 مدل اچ پی ا آنالیز گردید . درجه حرارت انجیکتور .دیداکتور و کلوم به ترتیب 42و42و41 درجه سانتی گراد تنظیم شده بود. جریان گاز هیدروژن بطور ثابت بین30تا 35 میلی لیتر در دقیقه نگه داشته شد .دستگاه گاز کروماتوگرافی با استفاده از هوای اطاق محتوی 21درصد گاز اکسیژن کا لبره گردید .

نسبت استفاده گاز اکسیژن درون استوانه که شاخه بریده شده گل رز رقم فرست رد نگهداری شده بود جهت محاسبه تغییرات تنفسی استفاده شد و بصورت میلی لیتر اکسیژن در هر گرم در ساعت محاسبه وبیان گردید.

جهت محاسبه گاز اتیلن از دستگاه گاز کروماتوگرافی مدل 5890 مجهز به دیداکتور و کلوم پورا پک و

 محاسبه گر تلفیقی اچ پی استفاده گردید. در جه حرارت انجیکتور ،کلوم ودیداکتور بترتیب 110و60و275 درجه سانتی گراد تنظیم شد. جریان گاز های نیتروژن .هیدروژن وهوا بتر تیب 30میلی لیتر،30تا35میلی لیتر و300میلی لیتر در دقیقه نگه داشته شد.پس از استاندارد کردن دستگاه گاز حاصله در درون استوانه جمع آوری و به روش محاسبه تغیرات تنفسی انجام گردید .در نهایت اطلا عات حاصله محاسبه و به صورت میکرو در هر لیتر ودر هر ساعت برای نسبت اتیلن بیان شد.

 

نتیجه وبحث:

اثر غلضتهای مختلف 5%و4%و3%و2%و1%در محلول نگهدارنده در دمای 22درجه سانتیگراد بر روی گل رز رقم فرست رد در روی شکل نشان میدهد که در تیمار3% همراه با HQC شدت  تنفس افزایش یافته  وبعد از چهار روز بالاترین شدت تنفس مشاهده گردید .درحالیکه در تیمار  کنترل و غلضتهای 4%و2%و1%  نیز این افزایش مشاهده مشود وکمترین تنفس در5%و 3% بدون HQC  بعد از چهار روز مشاهده شده است این امر موجب متصاعد شدن بیشتر اتیلن و پژمردگی زودتر در این دو تیمارگرده است. نقش ساکارز در نگهداری گل شاخه بریده شده مورد مطالعه قرار گرفته است (Bhattacharjee|1999 ) .افزودن قارچکش HQCعلاوه بر افزودن طول عمر شاخه بریده گل رز رقم فرست رد گردیده بلکه در کنترل وتیمار HQC +4%بالاترین تنفس وگاز اتیلن را نشان د اد.

تنفس بالا به فعالیتهای متابولیسمی بستگی دارد با افزودن قارچ کشHQC موجب کاهش گاز اتیلن گشته و در نتیجه موجب به تاخیر افتادن پژمردگی گل شاخه بریده رز رقم فرست رد می گردد .افزایش گاز اتیلن موجب باز شدن بیشتر گل و در نتیجه افزایش قطر گل  و کاهش زمان مانده گاری 

می گردد (Faragher and Shimon 1984).نتایج حاصل از آزمایشات فوق در شکلهای 1و2 نشان میدهد که در اثرات محلول نگهدارنده همراه HQCدر نگهداری گل شاخه بریده شده رز تاثیر گذاشته است.

اثرقند همراه با HQCدر نسبت اتیلن متصاعد شده از گل رز شاخه بریده شده در شکل یک نشان می دهد که در تیمار کنترل در مدت زمان 24 ساعت پس از برداشت بمقدار 0.07 میکرو لیتر در هر گرم در هر ساعت اتیلن متصاعد شده است در حالیکه در تیمار های دیگر در همین زمان این نسبت بسیار کمتر بوده است و کمترین مقدار متصاعد شده در تیمار 3% ساکارز همراه با HQCبوده است. در تیمار ساکارز 3%در مرحله 24ساعت  و در  108 ساعت پس از برداشت این تفاوت کا ملا مشاهده شده است که نشان دهنده اثر HQCدر کاهش میزان اتیلن میباشد. این نتایج با نتایج حاصل از آز مایش  مشابهی که روی شاخه بریده شده گل رز که نشان مید هد کا هش میزان تو لید اتیلن باعث افزایش ماند گاری و حفظ کیفیت گل شاخه بریده و انبار داری می گردد Gao junper  et al.  1997)).

مطا لعه و اندازه گیری میزان افزایش شدت تنفس در شکل 2 نشان میدهد که علیرغم کاهش شدت تنفس در تیمار 3% ساکارز در  3% ساکارز همراه با HQCمیزان تنفس افزایش یافته است .

بنظر می رسد حضور قند در محلول نگهدارنده در ابتدا باعث کا هش جذب وپس از آن  روند جذب آب با افزایش  قند همراه  است که کمک زیادی به افزایش شدت تنفس و کا هش اتیلن نیز گردیده است .

 نتیجه حا صله با نتایج Bhattachajee 1999 روی گل  شاخه بریده شده ارقام مختلف رز مطابقت  دارد.. افزایش تولید اتیلن پس از برداشت باعث کاهش در طول عمر شاخه بریده رز بطور مشاهده ای گردیده است .(Faragher and Mayak 1984)

 

 

 

 

 

منابع مورد استفاده:

1-Bhattacharjee| S.K. (1999). Evaluation of different types of sugar for improving post harvest life and quality of cut roses. Annual Agric Res.| 20(2): 159-165.

2-Faragher| J.D. and Mayak .S. (1984). Physiological response s of cut rose flowers to exposure to low temperature. Changes in membrane permeability and ethylene production. J.Exp. Bot. 35(156):965-974.

3- Gao Junping | Zhang- Xiaohong | Haung-Mian –Jiaye Xinmin| Su-Ziran | Gao | J.P.| Zhang-xh| Huang –M.J.| Ye- Xm| Sun-Sr.(1997). Preliminary study on senescence in cut roses .

 Acta . Hortic. Scien. 24:3| 274-278|9 ref.

4-Kaltaler| R. E.L. and Steponkus|P.L.(1976).Factors affecting respiration in cut roses.J.Am.So. Hortic Sci . 101(4): 353-354.

 

To study the respiration rate and ethylene production in vase life of cut flower rose (Rosa hybrida L.) cv. First Red

M.F. Lahijie and A.R. Midani

Varamin Agriculture Research Center| Varamin| Tehran

 

Vase life of cut flower plays important economic values in flower production industries.

Physiological changes including respiration rate and ethylene production impress direct role in longevity of vase life of cut flowers. Physiological changes like respiration and ethylene production caused speedy flower buds opening and senescence. Reduction in ethylene emission and reduction respiration rate delay senescence and cause longevity in vase life of cut flower roses cv. First Red.

In an experiment cut flower of Roses cv. First Red placed in different concentration of holding solution and 8-HQC. Measuring the respiration rate and ethylene gases with help of gas chromatograph| indicated that reduction in respiration rate and ethylene emission and caused increasing vase life of cut roses cv. First Red under 22?? and 57% relative humidity.

 

 

 

سیستم تعمیر و نگهداری سامانه تعمیر و نگهداری سیستم نگهداری و تعمیرات سامانه نگهداری و تعمیرات تعمیر و نگهداری نگهداری و تعمیرات سیستم تعمیرات تجهیزات سامانه تعمیرات تجهیزات سیستم نگهداری تجهیزات سامانه نگهداری تجهیزات سیستم مدیریت تجهیزات سامانه مدیریت تجهیزات سیستم مدیریت درخواست ها مدیریت درخواست های خرابی مدیریت درخواست ها کارتابل درخواست ها مدیریت درخواست های PM مدیریت درخواست های پی ام مدیریت درخواست های EM مدیریت درخواست های EM دوره PM دوره مراقبت و نگهداری دوره تعمیر و نگهداری کنترل پروژه تعمیر و نگهداری چک لیست چک لیست های نظارتی چک لیست های نظارتی تعمیر و نگهداری لیست های نظارتی تعمیر و نگهداری کارتابل مدیر تعمیر و نگهداری کارتابل مدیر نگهداری و تعمیرات کارتابل کارشناس تعمیر و نگهداری کارتابل کارشناس نگهداری و تعمیرات کد اموال کد فنی تجهیزات سیستم net سیستم نت سامانه net سامانه نت گزارش های تعمیر و نگهداری گزارش های نگهداری و تعمیرات سامانه نگهداری و تعمیرات تعمیر نگهداری سیستم pm
All Rights Reserved 2022 © PM.BSFE.ir
Designed & Developed by BSFE.ir